Atoxoplasmose

Komt voor bij zangvogels. Deze ziekte wordt ook wel dikke-leverziekte genoemd. De dikke buiken worden veroorzaakt door een vergrote lever. Bij kleine vogeltjes schemert deze door de huid heen, halverwege de buik is dan een grote donkere vlek te zien.

De ziekte wordt veroorzaakt door Atoxoplasma serini, dit is een ééncellige parasiet die verwant is aan coccidiën. In tegenstelling tot de coccidiën die vooral in de darm problemen geven, zit A. serini op meer plekken in het lichaam.

Het begint in de bloedcellen en verspreid zich zo naar andere organen waaronder lever, milt en darmen.

Volwassen vogels kunnen drager zijn van de parasiet en zelf geen of weinig verschijnselen laten zien. Wel zitten er in de ontlasting oocysten waardoor ze andere vogels en hun jongen kunnen besmetten.

Jonge vogels ontwikkelen vaker ziekte na besmetting. De verschijnselen zijn vaag. De vogels vermageren wat, zitten bol en kunnen diarree hebben. Vaak kan de vergrote lever door de buikhuid gezien worden als een donkere vlek. Jonge vogels kunnen acuut ziek worden en bij een ernstige infectie kan zelfs 80% sterven.

Behandeling wordt bemoeilijkt doordat de parasiet ook op plaatsen gaat zitten waar geen of weinig toegang is tot antibiotica (zoals pezen en gewrichten). Na het stoppen van de kuur kan het dan ook weer terugkomen, doordat de onbereikbare parasieten zich weer gaan vermenigvuldigen.

Besmetting vindt plaatst doordat de vogel oocysten opneemt. Deze worden door zieke vogels met de mest uitgescheiden.

 

Diagnose

Dit is lastig omdat zieke vogels niet iedere dag de oocysten in de ontlasting hebben zitten. Deze worden wisselend uitgescheiden.

De meeste kans om de ziekteverwekker te vinden is om bij dode vogels de lever en milt te bekijken. Onder de microscoop kunnen de parasieten gezien worden in cellen van deze organen. Ook het beeld van de dode vogel kan al een sterke verdenking op de ziekte opleveren.

 

Therapie

Het is erg belangrijk dat er een goede hygiëne in de hokken is. Dit voorkomt dat de vogels veel oocysten kunnen opnemen. Ondanks een uitgebreide behandeling is het moeilijk om de parasiet compleet uit een volière te krijgen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.