Tangara Arthus - Goudtangara

Tangara Arthus Arthus   - man -

Kweekverslag T. arthus arthus
PDF – 75,0 KB 744 downloads

Beschrijving:

De goudtangara  wordt in beschrijvingen als 13 cm. grote vogel beschreven. Deze lengte geldt gaat echter niet voor alle ondersoorten op. De T. Arthus Sophiae bijvoorbeeld is beduidend groter dan de T. Arthus Arthus. Er zijn negen ondersoorten bekend. Het grote verschil tussen de ondersoorten is vooral de hoeveelheid bruin die zij bezitten. De T. Arthus Arthus is de meest bruine, terwijl de T. Arthus Goodsoni helemaal geen bruin laat zien. De overige soorten zitten hier tussen in. Wat wel elke soort laat zien zijn prachtig zwart geel afgetekende vleugels en de karakteristieke zwarte wangvlekken.

 

 Soorten/ondersoorten:

Tangara A. Arthus

Tangara A. Aurulenta

Tangara A. Occidentalis

Tangara A. Goodsoni

Tangara A. Palmitae

Tangara A. Sclateri

Tangara A. Aequatorialis

Tangara A. Pulchra

Tangara A. Sophiae

 

Land van herkomst: Van nature komen goudtangara’s voor in Zuid Amerika en wel in de landen Venezuela, Colombia, Equador, Peru en Bolivia.

 

Oorspronkelijk biotoop: Vochtige natte bergbossen en bosranden.

 

Natuurhistorische gegevens:

De Goudtangara is rond de  13 cm. groot en weegt tussen 18.7 en 27.5 gram.

De ringmaat is 2.9 mm.

 

Huisvesting: Mijn tangara’s verblijven tijdens de kweek(2011/2012/2013) in kooien van 2.40 x 0.55 x0.55 cm. Als aankleding heb ik er meestal een kleine kamerplant instaan en enkele takken van conifeer of spar. Dit is overigens niet noodzakelijk. Belangrijk bij de Turquoise tangara is dat hij kan vluchten bij stress situaties. Hiervoor is de lengte van de kooi belangrijk. Idealiter kunnen ze vanuit de kooi in een aansluitende vlucht of kooi komen, zodat ze bij het voeren of andere stressvolle situaties uit het zicht kunnen komen. Stress is naar mijn mening de grootste ziekte veroorzaker bij deze vogels.  

De verlichting brandt het hele jaar door 14 uren per dag. De temperatuur komt niet onder de 14 graden.

Jonge vogels en vogels buiten de kweek hebben de beschikking over een buiten volière van 4.0 x 2.0 meter. Hierin staan enkele bamboe planten en wat boomstammen. Vanuit deze volière kunnen ze altijd naar het binnenverblijf waar ik ook voer. Als er de beschikking is over een verwarmt nachthok kunnen de tangara’s ’s winters prima overdag naar buiten.

 

Voedsel: Basisvoer wat het hele jaar door verstrekt kan worden aan alle tangara’s:

Tovo universeel (evt. gemengt met  Exotenmix(Avian) 2 delen Tovo en 1 deel Exotenmix)

aangevuld met een schepje NutriBird Uni Complet.

Elke dag vers fruit, een stukje appel, banaan, peer, druif of papaya.

Eivoer: ( recept is op de website te vinden)180 gramcouscous met 275 ml. Water. Dit moet een uurtje staan zodat het water goed in de couscous kan trekken. 6 eieren toevoegen en goed mixen. Dit giet ik in een flexibele cakevorm en zet deze 45 minuten in de oven bij 200 graden. Als de cake goed is afgekoeld snij ik hem in 6 gelijke stukken en maak het fijn in de foodprocessor. Hierna kan het de vriezer in. Elke dag haal ik genoeg voor 1 dag uit de vriezer en meng hier een schepje Aves opfok en pinky’s en buffalows doorheen.        

Tijdens de kweek elke dag verstrekken. Buiten de kweek 2 a 3 keer per week.

Het fokken:  Bij voldoende licht en (eiwitrijk)voedsel zullen gezonde vogels onder normale omstandigheden tot broeden overgaan. Hierdoor is het kweekseizoen grotendeels door de kweker zelf te bepalen. Het normale seizoen kan aangehouden worden maar door bij te lichten/ verwarmen kan het kweekseizoen gestuurd en verlengd worden. Tangara's hebben kleine nesten, 1 of 2 eieren en kennen een lang kweekseizoen. Vijf ronden is geen uitzondering voor een koppel dat goed in conditie blijft.

Een week of zes voor aanvang van de kweek krijgen kweekkoppels elke dag eivoer en word het levend voer langzaam aan wat opgevoerd. Bij het plaatsen van de koppels in de kweekkooi worden tralienestkastjes opgehangen en nestmateriaal verstrekt. De tangara’s maken een mooi nest van kokostouw . Goudtangara's werken het nest graag af met dode ficus of bamboe bladeren. Een a twee dagen voor het leggen is dit vaak al goed aan de pop te zien. Rond deze tijd worden regelmatig paringen waar genomen en bied de man de pop insecten aan. Het legsel bestaat uit twee of drie eieren. Zeker in deze periode is het belangrijk stress te vermijden omdat de vogels nu extra vatbaar zijn voor ziekten zoals atoxoplasmose en schimmels. Goudtangara's hebben de neiging om vrij snel aan een nieuwe ronde te beginnen of opnieuw te leggen wanneer eieren bijvoorbeeld onbevrucht zijn. Hierdoor komt wel eens legnood voor. In deze periode is het belangrijk wat extra calcium te geven en er voor te zorgen dat de temperatuur niet te laag is.

 

De broedtijd is 14 dagen. De eerste tijd worden de jongen hoofdzakelijk gevoerd met wasmotlarven die ik in kleine stukjes geknipt en bepoederd worden met vitamines/mineralen. Ook (levende) buffalows en pinky's worden de eerste dagen wel gevoerd. De vijfde dag kunnen de jongen geringd worden met ringmaat 2.9. Rond de 14e dag vliegen de jongen uit en ze komen dan niet meer terug in het nest. Als de jongen 35 dagen oud zijn, zijn ze zelfstandig en kunnen ze uitgevangen worden. In een grotere kooi of volière kunnen de jongen bij de ouders gelaten worden en kunnen jongen zelfs mee gaan voeren bij een volgende ronde. In een kweekkooi is het verstandig de jongen zodra ze zelfstandig zijn uit te vangen.

Het kan voorkomen dat de man agressief word en apart gezet moet worden tijdens de kweek. Bij voorkeur blijft de man in het zicht van de pop. De pop kan de jongen prima alleen groot brengen. De man word na het uitvangen van de jongen weer bij de pop gezet. Uiteraard geniet het de voorkeur de man bij de pop te laten zodat hij mee kan voeren.

Sociaal gedrag: Het heeft de voorkeur goudtangara's per koppel apart te huisvesten, al kunnen ze samen met andere vogels gehuisvest worden. Normaal gesproken kan dit prima maar tijdens de kweek kan er agressie voorkomen tegen andere vogels.Ook kunnen goudtangara's die met meerdere koppels apart in dezelfde ruimte verblijven soms onverwacht enorm achter elkaar aan gaan jagen. Meestal levert dit geen grote problemen op maar het is goed dit gedrag in de gaten te houden. Soms is het nodig de man tijdelijk even uit te vangen.

Goudtangara's zijn actieve, nieuwsgierige vogels die vrij snel aan hun verzorger wennen en dan al hun schuwheid verliezen.

Het koppelen van tangara's vraagt de nodige voorzichtigheid. Een manier is om de vogel die bij een andere geplaatst moet worden minimaal een dag in een kooi dicht bij de andere kooi of vlucht te plaatsen. Na het loslaten is het aan te raden de goudtangara's nog een poosje goed te observeren of zij elkaar accepteren.

 

Status/ Wetgeving: In gebied van afkomst geen zeldzame vogel.

 

 Aanvullende opmerkingen

 Literatuur/ links:

Handbook of the Birds of the World V16

 

Tanagerbreeders.nl 2016