Tangara gyrola - Bruinkoptangara

 

Tangara gyrola catharina - man-                                                    Tangara gyrola catharina - pop-

 

Kweekverslag Tangara Gyrola 2016
PDF – 316,1 KB 749 downloads

Beschrijving:  De bruinkop tangara is een tangara van 12 cm. groot en tussen de verschillende ondersoorten varieert de kleur behoorlijk. Het rugdek is bij alle soorten groen en de kop bruinachtig. Wat vooral varieert is het blauw op de buik wat door kan lopen tot rond de poten. Er zijn geheel groene t. gyrola's maar de t. gyrola catharina bijvoorbeeld is geheel blauw op de buik. Ook de goudachtig gele band achter de bruine kop is bij de ene soort meer te zien als bij de andere, evenals geel op de schouder en in de vleugelpennen. Prachtig detail is de bruingeel gekleurde bevedering boven de poten, wat weer bij alle soorten hetzelfde is. Het verschil tussen man en pop is bij alle soorten te zien aan de kopkleur welke bij mannen intensiever en donkerder is.  Bij de meer blauwe ondersoorten is de blauwe kleur bij de poppen over het algemeen veel fletser.

 

Soorten/ondersoorten:

Tangara gyrola bangsi

Tangara gyrola deleticia

Tangara gyrola nupera

Tangara gyrola toddi

Tangara gyrola viridissima

Tangara gyrola catharinae

Tangara gyrola parva

Tangara gyrola gyrola

Tangara gyrola albertinae

Tangara gyrola toddi - man-

Gebruikte namen:

Frans:      Calliste rouverdin

Duits:       Gruntangara

Spaans:  Tangara cabecibaya

Overige:  Greentanager,  

                  Bay-headed tanager

 

 

 

Land van herkomst: Zuid Amerika: Nicaragua, Costa Rica, Panama,Colombia, Equador, Venezuela, Trinidad, Peru, Brazilië.

 

Oorspronkelijk biotoop: Breed scala van vochtige en nat bosgebied, met inbegrip van hoge laagland bos, bemoste nevelwoud, bos randen, open plekken in bossen met verspreide bomen, schaduwrijke koffieplantages en oudere tweede groei.

 

Natuurhistorische gegevens:

De bruinkop tangara is 12 cm. lang en weegt 17,5 tot 26,5  gram.

De ringmaat is 2.9 mm.

 

Huisvesting: Tangara's kunnen op verschillende manieren worden gehouden. In ruime kooien, in volières maar ook in vrije vluchten of (tropische)kassen. Veel tangara's waaronder ook de t. gyrola zijn vrij gevoelig voor stress en bijvoorbeeld longschimmelinfecties. De manier van huisvesten speelt hierbij een belangrijke rol. Zeker bij kooien is het belangrijk een minimale afmeting aan te houden. Denk hierbij aan 2,00 x 0,60 x 0,60 m. waarbij vooral de lengte belangrijk is. Ook is het aan te raden de vogels niet het hele jaar door in een kooi te huisvesten maar bijvoorbeeld buiten het kweekseizoen in een vlucht te houden. 

Een volière voorzien van verwarmd nachthok is ideaal. Daar kunnen bruinkoptangara's probleemloos het jaar rond in gehouden worden. Combineren met andere soorten kan, mits dit goed in de gaten gehouden wordt.

In de wintermaanden is het goed om bij te lichten en de dagen voor de vogels niet korter dan 12 uren te houden. Op deze manier hebben ze tijd genoeg om voldoende te kunnen eten. Advies temperatuur is minimaal 15 graden. Kouder na misschien best wel, maar bij een periode van minder weerstand of ziekte zal een tangara die te koud zit snel dood zijn. 

Hygiëne is belangrijk om tangara's optimaal in conditie te kunnen houden over langere tijd.  Huisvesting speelt hier een belangrijke rol in. Zorg dat kooien en volières makkelijk schoon te maken en te houden zijn.  Als bodembedekking in kooien zijn kranten ideaal. In de volière kan zand gebruikt worden. Tangara's zijn fruiteters en mede daar door zijn ook zitstokken vaak erg snel vies. het is daarom handig dat deze makkelijk weggehaald kunnen worden om gereinigd te worden. U vind meer informatie op de website via deze link:  http://www.tanagerbreeders.nl/tangara-s/huisvesting

               

Voedsel: Basisvoer wat u het hele jaar door kan verstrekken aan alle tangara’s:

Tovo universeel en Exotenmix  (Avian) 2 delen Tovo en 1 deel Exotenmix met een schepje NutriBird Uni Complet.

Elke dag vers fruit, een stukje appel, banaan, peer, druif of papaya.

Eivoer: 180 gramcouscous met 275 ml. Water. Dit moet een uurtje staan zodat het water goed in de couscous kan trekken. 6 eieren toevoegen en goed mixen. Dit giet ik in een flexibele cakevorm en zet deze 45 minuten in de oven bij 200 graden. Als de cake goed is afgekoeld snij ik hem in 6 gelijke stukken en maak het fijn in de foodprocessor. Hierna kan het de vriezer in. Elke dag haal ik genoeg voor 1 dag uit de vriezer en meng hier een schepje Aves opfok en pinky’s en buffalows doorheen.        

Tijdens de kweek elke dag. Buiten de kweek 2 a 3 keer per week.

 

Het fokken:  Bij voldoende licht en (eiwitrijk)voedsel zullen gezonde vogels onder normale omstandigheden tot broeden overgaan. Hierdoor is het kweekseizoen grotendeels door de kweker zelf te bepalen. Kweekt u binnen en kunt u licht en temperatuur goed regelen dan kan er een groot deel van het jaar gekweekt worden. Tijdens de kweek mag er wel tot 16 uren per dag bijgelicht worden. Wel is het goed om een rustperiode van enkele maanden in te lassen. Er zijn koppels die moeilijk te stoppen zijn. Een week of zes voor aanvang van de kweek krijgen kweekkoppels elke dag eivoer en word het levend voer langzaam aan wat opgevoerd.  Bij het plaatsen van de koppels in de kweekkooi of vlucht worden direct tralie nestkastjes opgehangen en nestmateriaal verstrekt. De meeste tangara’s maken een mooi nest van kokostouw. Het verschilt per soort of er andere materialen gebruikt worden. Bruinkoptangara's werken het nest nog wel eens af met wat dode ficus of bamboe bladeren als die voorhanden zijn.

Een a twee dagen voor het leggen is aan de pop vaak goed te zien dat ze bijna moet leggen. Rond deze tijd worden regelmatig paringen waar genomen en bied de man de pop voer in de vorm van insecten aan. Het legsel bestaat uit een, twee of drie eieren. Zeker in deze periode is het belangrijk stress te vermijden omdat de vogels nu vatbaar zijn voor ziekten.

 

De broedtijd is ongeveer dertien dagen. De eerste tijd worden de jongen hoofdzakelijk gevoerd met wasmotlarven die ik in kleine stukjes knip en bepoeder met vitamines/mineralen. Ook levende of diepvries buffalows/ pinkys worden de eerste dagen wel gevoerd. De vijfde dag moeten de jongen geringd worden met ringmaat 2.9. De 13e of 14 e dag vliegen de jongen uit en ze komen dan niet meer terug in het nest. Als de jongen 35 dagen oud zijn, zijn ze zelfstandig en kunnen ze uitgevangen worden. In een grotere kooi of volière kunnen de jongen bij de ouders gelaten worden en kunnen jongen zelfs mee gaan voeren bij een volgende ronde. In een kweekkooi is het verstandig de jongen zodra ze zelfstandig zijn uit te vangen.

Het kan voorkomen dat de man agressief word en apart gezet moet worden tijdens de kweek. Bij voorkeur blijft de man in het zicht van de pop. De pop kan de jongen prima alleen groot brengen. De man word na het uitvangen van de jongen weer bij de pop gezet. Uiteraard geniet het de voorkeur de man bij de pop te laten zodat hij mee kan voeren.

 

Sociaal gedrag: Bij voorkeur worden bruinkop tangara’s apart per koppel gehouden. In grotere ruimten kunnen meerdere soorten bij elkaar worden gehouden. Maar het blijft altijd oppassen en het is goed om onderling gedrag goed in de gaten te houden. Wat kan helpen is het op meerder plaatsen voeren.

Tangara’s accepteren niet altijd zonder meer soortgenoten of andere tangara soorten. Bij het koppelen van tangara’s is het verstandig enkele stelregels in acht te nemen om ongelukken te voorkomen. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er door stress of vechten binnen korte tijd vogels dood liggen.

Plaats als het even kan tangara’s altijd tegelijk in een voor alle vogels onbekende kooi of vlucht. Dus niet een vogel bij een vogel die al gewent is in een bepaalde kooi. Wanneer u dit wel wilt is het verstandig de vogels enkele dagen aan elkaar te laten wennen door de hokken te scheiden d.m.v. gaas o.i.d. zodat ze elkaar kunnen zien. Zelfs als u dit doet is het goed oppassen en moet u de vogels na het koppelen zeker een tijdje in de gaten houden.

Onderling verschilt het gedrag van bruinkoptangara's per koppel, en waarschijnlijk heeft voeding hier ook een rol in. Er zijn koppels die prima samen gaan maar er zijn ook voorbeelden dat de man erg agressief kan zijn tegen de pop.

 

 Status/ Wetgeving: In gebied van afkomst geen zeldzame vogel.

 Aanvullende opmerkingen

 Literatuur/ links:

www.tanagerbreeders.nl

Handbook of the Birds of the World V16

 

 Tanagerbreeders.nl 2016

 

Heeft u aanvullende informatie en wilt u dat dat hier ook geplaatst wordt? Mail het naar info@tanagerbreeders.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.