Algemene informatie
Algemeen
De familie van de Thraupidae (tangara's) bestaat uit 64 geslachten die op hun beurt weer uit 283 soorten bestaan. Het zijn vogels met een grootte van 9 tot 29 centimeter en veel soorten hebben prachtige kleuren. De bij privékwekers bekendere geslachten zijn o.a. de tangara's, ramphocelus, traupis, chlorophonia's, euphonia's, dacnis en de cyanerpes.
Tangara's in onze volières
Tangara's zijn nooit heel algemene vogels geweest binnen de vogelliefhebberij. Sinds het invoerverbod van kracht is, is dat alleen maar minder geworden. Veel soorten zijn verdwenen. Maar gelukkig zijn er ook nog behoorlijk wat soorten die nu nog gehouden worden. Met enkele soorten, waaronder de t. cyanicollis en de t. mexicana, wordt ook met redelijk succes gekweekt. Andere soorten waar recentelijk, 2015/ 2016, met succes mee gekweekt is zijn de t. gyrola, de t. arthus, de chlorophonia cyanea, euphonia violacea en de ramphocelus brasilius. Tangara's zijn bepaald geen opportunisten. Maar met de juiste voeding en goede huisvesting zijn ze prima te houden en kunnen ze zelfs vrij oud worden. Tien jaar oude tangara's zijn geen uitzondering. Op deze website is allerlei informatie te vinden over het houden en kweken van tangara's.
Tangara's in dierentuinen
In de Europese dierentuinen komen nog verschillende soorten tangara's voor. De Ramphocelus brasilius is de meest voorkomende. Deze soort zit dan ook als enige tangara soort binnen het ESB fokprogramma. Evenals binnen privé collecties zijn de tangara bestanden binnen dierentuinen de afgelopen jaren ook sterk geslonken. Naast de rode Braziliaanse tangara zijn de volgende soorten o.a. nog te zien in Europa: de t. cyanicollis, t. mexicana, t. chilensis, t. gyrola en de ramphocelus carbo.
Natuurlijk leefgebied
Tangara's komen voor in Midden en Zuid Amerika, de Caraïben en een enkele soort in Noord Amerika. De natuurlijke habitat bestaat uit vochtig bos, licht boslandschap, bosranden en struikachtige savanna's.
Bedreigd
Al zijn er sinds het jaar 1600 geen soorten meer uit- gestorven, van de 283 soorten zijn er 23 bedreigd. Deze soorten staan op de rode lijst van de IUCN. Een bekende soort hiervan is de Tangara Fastuosa, veelkleurentangara. De Tangara Fastuosa is zo'n tien jaar geleden nog succesvol gekweekt in Nederland maar ondertussen helaas nagenoeg verdwenen. Op deze website staan een lijst met de 23 bedreigde tangarasoorten en de status van de soorten. Lees meer>>
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb zojuist een Rode Tangara gespot in onze (bos)tuin te Middelbeers (N.Br)
Helaas was ik te laat met filmen!