Tachyphonus rufus
- Nederlandse naam: Zwarte tangara - rouwtangara
- Engelse naam: White-lined tanager
Tachyphonus rufus man © Nick Michielsen
Tachyphonus rufus pop © Nick Michielsen
Verspreiding en leefgebied
De zwarte tangara wordt aangetroffen in grote delen van Zuid-Amerika
De soort wordt voornamelijk aangetroffen in open gebieden en struikranden op een hoogte van 0 tot 2000m.
Uiterlijke kenmerken
Het is een vrij forse soort van 17cm groot. Er is een duidelijk verschil tussen de man en de pop waarbij de man zo goed als volledig zwart is en de pop een donkerbruine kleur heeft.
Gedrag
In het wild foerageren ze laag bij de grond waar ze voornamelijk fruit en insecten zoeken. Meestal worden ze aangetroffen per koppel, een zeldzame keer foerageren ze ook samen met andere soorten.
In gevangenschap zijn het kalme vogels die met andere soorten kunnen worden samengehouden indien de ruimte het toelaat. In de broedperiode kunnen ze nogal fel het nest verdedigen. Onderling is er weinig agressie al kan de balts van de man nogal fel overkomen. De jongen van een eerdere ronden kunnen meestal bij de ouders blijven tijdens de tweede ronde maar men moet wel opletten dat de jongen geen eieren of net uitgekomen jongen uit de nest gooien. Poppen kunnen, zolang er geen man bijzit, zonder problemen samen gehuisvest worden. Vanaf er een koppel ontstaat zullen zij geen soortgenoten in dezelfde kooi accepteren.