Huisvesting

De huisvesting voor uw vogels is vaak afgestemd op de beschikbare ruimte die er is en het doel waarmee de vogels gehouden worden. Ook de soort vogels die gehouden worden bepalen als het goed is voor een groot deel het type huisvesting waar voor gekozen word. Hierbij is het nodig een zekere kennis van de soort te hebben. Dit gaat zeker op bij tangara's. Tangara's zijn geen vogels die zich overal aanpassen. Veel tangara soorten zijn gevoelig voor stress. Tangara's die veel of regelmatig blootgesteld worden aan stress zijn vatbaarder voor ziekten, en dan met name voor longschimmelinfecties en bijvoorbeeld atoxoplasmose. Uiteraard speelt hygiëne hierbij ook een belangrijke rol.  Als we hier rekening mee houden heeft dit consequenties voor het aantal vogels dat we op een bepaald oppervlakte kunnen houden en de inrichting van onze verblijven. Met het oog op fok resultaten heeft het de voorkeur om tangara's per koppel te huisvesten. De dagelijkse voederbeurten kunnen voor tangara's stress opleveren. In kweekkooien bijvoorbeeld, waar u dicht op de vogels moet staan om te voeren en schoon te maken. De afmeting, en dan vooral de lengte, kan hier wel veel goedmaken. Als de kweekkooi lang genoeg is kunnen de vogels altijd een kant opvliegen zodat ze zich buiten de 'gevarenzone' weten. Geschikte afmetingen voor kweekkooien voor tangara's zijn 60 x 60 x 200/ 250 cm. Het is handig om een mogelijkheid te maken de man apart te kunnen zetten in het zicht van de pop.

Foto onder: Broed/ kweekkooien hebben enkele grote voordelen. Er is goed overzicht, ze zijn relatief makkelijk schoon te houden en vogels zijn makkelijk apart te zetten als dat nodig is. Nadeel is de relatief beperkte ruimte die (standaard) kweekkooien vaak hebben waardoor de kans op stress vrij groot is. Door kooien te koppelen zoals onder ontstaan geschikte kweekkooien voor tangara's.   

In een volière speelt dit probleem meestal veel minder. Volières nemen echter over het algemeen veel meer ruimte in beslag, wat niet iedereen even veel heeft. En als we dan ook nog, idealiter, een koppel per vlucht houden, moeten er wel keuzes gemaakt worden in het aantal tangara's dat gehouden word. Daarnaast moeten veel tangara soorten in de winter op z'n minst vorstvrij, en liever bij zo'n 16 tot 18 graden gehouden worden. Dit ook omdat het kweekseizoen van veel soorten lang is en ook in onze winters door gaat. De lengte van het kweekseizoen kunnen wij natuurlijk wel sturen met voeding en lichturen.

Onder: Koppel Tangara guttata

Naast kweekkooien of volières zijn er ook mensen die tangara's in een (tropische) kas houden. In een kas is een goed klimaat te realiseren en hebben de tangara's veel ruimte. De controle op bijvoorbeeld nesten etc. en zo nodig uitvangen van vogels is in een kas wel lastig. Al met al heeft elk type huisvesting zijn voor en tegens.

 

 

 

Foto links en rechts: In een kas is de natuurlijke habitat van tangara's enigszins na te bootsen. De vogels hebben er ruimte en de beleving is prachtig. Nadelen zijn de grotere kans op verstoring, lastige controle en uitvangen van vogels.

Hieronder de voor en nadelen per type huisvesting nog een keer op een rij:

Kweekkooi:

-goed overzicht, makkelijk nestcontrole, makkelijk uitvangen/ man apart zetten

-Relatief kleine ruimte en daardoor vaak stress bijvoorbeeld met voeren, schoonhouden vereist veel        

 aandacht  

Volière:

-veel ruimte voor de vogels, daardoor waarschijnlijk weinig stress, volières nemen relatief veel ruimte in dus minder mogelijkheden qua aantallen vogels

Kas:

-veel ruimte voor de vogels, prachtig om te zien

-moeilijk om vogels koppels gewijs te houden dus meerdere vogels bij elkaar, dit beïnvloed 

 kweekresultaten, moeilijk uitvangen/ ingrijpen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Arjen
8 jaar geleden

Beste Danny,

Het ligt er aan of u al ervaring heeft met vruchten&insectenetende vogels. Als dat niet zo is raad ik aan om met de sterkere minder ziektegevoelige soorten te beginnen zoals de zwarte tangara of zilversnaveltangara. Mocht u al wel meer ervaring hebben met dit soort vogels dan kunt u ook met bijv. de blauwkoptangara beginnen. De eerder genoemde twee soorten zijn minder gevoelig en kunnen ook beter tegen bv. kou. Als u niet beschikt over een goed verwarmd nachthok is het in ieder geval beter om bij de eerst genoemde soorten te blijven. Zojuist zijn bij de vraag&aanbod een aantal soorten geplaatst die onder de sterkere soorten vallen. Ook dit zijn soorten waar u prima mee zou kunnen beginnen, mits een goede huisvesting en voeding voorhanden is. Maar dat spreekt voor zich denk ik.
Succes!

Mvg Arjen den Boer

Danny Coussee
8 jaar geleden

graag begin ik met tangara's welke soorten raden jullie mij aan om te starten?